Eigenlijk had ik een ander artikel in gedachte om live te plaatsen, maar na een aantal slechte dagen vond ik dit een beter onderwerp. Hoewel ik mijn energie vaak goed onder controle heb, gaat het ook bij mij wel eens mis. Omgaan met slechte dagen is vooral een lang leerproces.

De oorzaak van de slechte dagen

Ook al plan je alles zo goed heb je het 100% onder controle een slechte dag kan je zomaar ineens hebben. Of in mijn geval momenteel meerdere slechte dagen. Als ik ineens meerdere onverwachte slechte dagen heb, probeer ik ook altijd gelijk na te gaan wat de oorzaak hiervan kan zijn. Het blijft lastig maar ik heb wel een idee wat de oorzaak kan zijn.

Nog even alles afronden voordat we vakantie hebben.

Wij wonen vlak bij een N-weg waar ze momenteel 4 weekenden het asfalt aan het vernieuwen zijn. Ze beginnen op donderdagavond tot en met maandagochtend. Niks ergs zou je denken, maar ze werken ook veel ’s nachts en hielden zeker het eerste weekend niet altijd rekening met de omwonenden. Dit in combinatie met het warme weer zorgde voor een aantal korte en gebroken nachten. Daarnaast hebben wij bijna vakantie wat zorgt voor wat drukkere dagen op mijn werk. Ook het aantal keren sporten ben ik aan het ophogen, want het waterpolo seizoen begint bijna. Dit allemaal bij elkaar heeft denk ervoor gezorgd dat ik mij nu wat slechter voel.

Omgaan met slechte dagen

De eerste dag dat ik mij slechter voelde was een vrijdag. Ik werd moe wakker en had geen trek, voor mij al een teken. Die dag moest er gewoon gewerkt worden dus computer aan en aan de slag. Het eerste wat ik dan doe is goed kijken wat moet er echt vandaag af, wat kost veel energie en hoe ik mijn dag het beste indelen. Ik weet dat ik ’s middags dan vaker goed functioneer dus daar houd ik dan rekening mee. En inderdaad in de loop van de dag ging ik mij steeds beter voelen. ’s Avonds hadden we een wandeling in de Biesbosch gepland staan. Dit zijn we wel gaan doen, wat extra eten en gaan. Wel houden we wel rekening met het feit dat ik minder energie heb door te kiezen voor een route dat we altijd om kunnen keren of snel terug zijn.

De wandeling werd alsnog langer als gepland (we waren de route weer eens kwijt…). Zaterdagochtend ga ik zwemmen, ik twijfelde heel erg en ben toch gegaan. Achteraf bleek dit geen slimme zet. Na vier banen ging mijn schouder al pijn doen en kwam ik amper vooruit. Ik heb het nog 30 minuten vol gehouden maar was blij toen ik thuis weer naar bed kon. Het was duidelijk ik moest echt even meer rust gaan nemen. Agenda erbij gepakt, wat stond er nog op de planning en wat ging wel en wat ging niet. Door ’s middags extra te gaan rusten (lang leve Netflix!) kon ik ’s avonds mee naar vrienden maar we zijn wel op tijd naar huis gegaan.

Even helemaal niks op zondagochtend.

Nu op zondag, voel ik me al een stuk beter en heb ik meer energie. Dat is wel gevaarlijk want ik kan dan te veel gaan doen maar mijn lichaam geeft het gelukkig aan. Ik ben niet gaan sporten en heb lekker uitgeslapen. Wel heb ik een aantal dingen in huis gedaan, maar ook daarbij rustig aan gedaan. Dat betekent iets gaan doen, rust nemen, iets gaan doen, rust nemen.

Wat heb ik hiervan geleerd

Omgaan met slechte dagen, niet altijd even gemakkelijk, maar ik probeer er wel altijd wat van te leren. Natuurlijk heb ik dat in het begin niet altijd gedaan. Dan was ik vooral boos op mijzelf dat ik te veel had gedaan en mijn energie niet goed had verdeeld. Het was een heel proces om hier mee om te leren gaan. Want soms heb je het niet in de hand en gebeurd er iets waardoor je ineens veel minder energie hebt. In dit geval kon ik er wel iets aan doen zoals minder gaan sporten. Maar ik weet ook dat ik dan deze dagen had gehad als het seizoen was begonnen. Dan heb ik ze liever nu, nu weet ik wat mijn lichaam op dit moment aan kan. En nog een weekje werken en dan vakantie, dat geeft ook rust!

Hoe ga jij om met onverwachte slechte dagen?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *