Energie verdelen bij fibromyalgie en CVS, soms lijkt het net alsof ik alles helemaal onder controle heb maar ook voor mij is het nog regelmatig en puzzel. Hoe kan ik alles doen wat ik wil zonder dat ik daarvoor de prijs betaal. De afgelopen weken was het ook weer een puzzel, want er kwam ook nog een stukje stress en verdriet bij kijken waardoor ik minder energie had.

Je energie verdelen met de lepeltheorie

Tijdens mijn behandeltraject voor CVS heb ik geleerd hoe ik mijn energie het beste kan verdelen. Het belangrijkste daarbij is dat je weet hoeveel energie heb je op een dag en hoeveel energie kost elke activiteit. Een theorie die bij heel veel verschillende chronische ziektes of aandoeningen wordt gebruikt is de lepeltheorie. Zelf gebruik ik ook deze theorie om mijn energie te verdelen. Bij de lepeltheorie heb je per dag een bepaald aantal lepels, bijvoorbeeld 9, dit is je energie voor die dag. Elke activiteit die je doet kost een bepaalde hoeveelheid energie dus lepels. Aan het einde van de dag is het de bedoeling dat je precies uitkomt.

Tijdens mijn behandeling werd er niet gebruikt gemaakt van de lepeltheorie, maar ik vind dit wel de makkelijkste theorie om mijn energie te verdelen en uit te leggen aan anderen. Het fijne van deze theorie is namelijk dat er niet maar één juiste manier is. Bij de originele theorie wordt er gebruikt gemaakt van 9 lepels, maar een vriendin van mij gebruikt bij haar cliënten 10 lepels omdat dat voor hen makkelijker is. Je kan dus voor jezelf bepalen hoeveel lepels je gebruikt Maar je kan zelf ook beslissen hoeveel lepels een bepaalde activiteit kost. Met mijn kantoorbaan kost werken minder dan voor iemand die de gehele dag op zijn benen staat. Maar bijvoorbeeld sporten kan ook voor iedereen anders zijn.

Hoe ik mijn energie verdeel met fibromyalgie en CVS

Zelf gebruik ik op een “normale” dag 10 lepels om mijn energie te verdelen. Nu ik thuis werk kost het opstaan en klaar maken voor werk minder energie, ik hoef tenslotte niet naar mijn werk te reizen. Hiervoor reken ik momenteel dus 1 lepel, moet ik toch naar kantoor reken ik hier 2 lepels voor. Met nog 9 lepels over voor de rest van de dag kijk ik er op mijn werkplanning staat. Heb ik veel belafspraken staan, staan er werkzaamheden op de planning waar ik veel moet bij nadenken? Op een gemiddelde werkdag heb ik 2-3 belafspraken op de planning staan. Daarnaast een taak wat veel energie kost. Voor een gemiddelde dag werken reken ik 5 lepels. Heb ik meer belafspraken staan of een hele drukke planning reken ik meer lepels.

Door het thuiswerken houd ik energie over op een dag.

Na een dag werken heb ik nog 4 lepels over, afhankelijk van wat er die avond op de planning staat verdeel ik de rest van de lepels. In een normale week geef ik twee avonden training, dit kost mij altijd veel energie en hier reken ik dan ook 3 lepels voor. Op deze dagen houd ik maar 1 lepel over. Deze zet ik in voor koken en wat relaxen. Want ook relaxen kost energie, of je nu een serie kijkt, gaat puzzelen of lezen het kost je energie.

Lepel verdeling in de avonden

Als ik zelf ga sporten in de sportschool kost mij dat minder energie. Doordat ik in de sportschool beter mijn energie kan verdelen en kan anticiperen op hoe ik mij op dat moment voel. Voor sporten in de sportschool reken ik dan ook 2-3 lepels. Doe ik een waterpolo training dan reken ik zelfs 4 lepels. Ondanks dat ik dit super leuk vind kost mij dit ook enorm veel energie. Het is dan namelijk lastiger om mijn energie te verdelen en wanneer het moet mijn rust te pakken.

Op de dagen dat ik geen training geef of zelf ga sporten, probeer ik vaak wat in het huishouden te doen. Dit kan zijn stoffen, voor meerdere dagen koken, keuken schoonmaken of strijken. Voor elke huishoudelijke taak reken ik 1 lepel. Hiermee bescherm ik mijzelf ook gelijk zodat ik niet te veel ga doen. Op deze dagen probeer ik ook wat meer energie te besparen. Zodat ik niet alsnog te veel van mijzelf vraag.

De weekenden, mijn grootste valkuil

Nu de wedstrijden tijdelijk zijn stilgelegd (ondertussen al tot halverwege januari) kan ik mijn energie heel anders verdelen. Een waterpolo wedstrijd kost mij namelijk al snel 7 lepels, dan houd je niet veel over. Hier zit het eventuele coachen en reizen nog geen eens bij.

Nu ik dus even geen wedstrijden heb houd ik ineens heel veel tijd en energie over in het weekend. Elk weekend heb ik een aantal standaard activiteiten. Op zaterdag ochtend ga ik naar de boer om groente en fruit te halen en op zondag naar Body Balance. Voor allebei reken ik 1 lepel, dus nog genoeg over om dingen te doen in het weekend!

Stofzuigen is een activiteit die veel energie kost. Voor de tussenverdieping stofzuigen reken ik 1 lepel.
Stofzuigen, liefst doe ik dit niet want dit kost mij heel veel energie. Maar in een rustig weekend kan het!

Hebben we een avond afgesproken met vrienden doe ik die dag zo min mogelijk. Hebben we met niemand afgesproken doe ik wat dingen in en om het huis. Doordat ik veel lepels overhoud in het weekend kan ik wat meer huishoudelijke taken oppakken. Maar we kunnen ook een lang stuk gaan wandelen of ik ga in de tuin werken.

Mijn ervaringen

Gaat het verdelen van energie altijd goed? Nee zeker niet! Als je zelf fibromyalgie of CVS hebt weet je dat je energie ineens veel minder kan zijn zonder verklaarbare reden. Het is dus altijd passen, meten, plannen en aanpassen. Ook voor ons blijft het altijd weer een uitdaging en een sport om mijn energie zo goed mogelijk te verdelen. Ja wij doen dit samen en dat is ook mijn advies voor jou! Woon je samen met iemand? Vraag dan of diegene jou wilt helpen bij het verdelen van je energie en jou als het nodig is afremt.

Duidelijk te veel lepels gebruikt dus helemaal uitgeteld op de bank.

Het verdelen van je energie bij fibromyalgie en CVS blijft een uitdaging maar ik met behulp van de lepeltheorie heb ik het redelijk goed onder controle en wellicht helpt dit ook wel voor jou!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *