Afgelopen zondagavond zat ik rustig op de bank en ineens pijn door heel mijn lichaam heen. De pijn bleef niet op één plek maar ging mijn hele lichaam door en werd ook niet minder. Sinds ruim twee maanden had ik weer een fibro aanval. Gelukkig minder erg als januari maar toch was het niet fijn.

Een fibro aanval

Elke fibro aanval begint bij mij het zelfde. Een paar dagen van te voren krijg ik onrustige benen, daarna voel ik mij ineens een paar dagen goed. Tot de man met de hamer komt, vanuit het niets krijg ik heel veel pijn in mijn lichaam. Meestal in mijn handen, armen, en benen. Als ik “geluk” heb blijft het hierbij, maar als het erger wordt kan ik vaak mijn handen minder goed gebruiken.

Dikke en stijve vingers en een brandwond tijdens een fibro aanval.

Het gebeurd regelmatig dat ik van alles uit mijn handen laat vallen en mijzelf verwond. Mijn ergste verwonding? Een tweede graad brandwond op mijn rechterhand. Dit kwam doordat ik tijdens het vullen van de kruik de waterkoker niet meer kon houden. Dit is gelukkig alweer een paar jaar geleden en tegenwoordig kom ik er vanaf met kleine brandwondjes.

Tijdens een aanval moet ik ook meer schoonmaken, omdat ik alles uit mijn handen laat vallen.

Herstellen van een fibro aanval

Alles bij elkaar duurt een fibro aanval een aantal dagen, afhankelijk van hoe groot de aanval is. Het herstellen hiervan neemt ook altijd nog een aantal dagen in beslag, wel probeer ik nog tijdens een aanval al aan mijn herstel te werken. Wanneer ik zoveel pijn heb is het enige wat helpt stil op bed gaan liggen en mijn grote vriend Ibuprofen. Vaak val ik dan al snel in slaap en slaap ik ook echt lang. Ik heb wel het geluk dat ik ’s nachts niet wakker wordt van de pijn dus ik begin dan al gelijk met herstellen.

Stil liggen in bed werkt het beste tegen de pijn.

Naast veel slapen en genoeg rust pakken, let ik nog extra op mijn voeding. Gezond en voldoende eten is zeker in deze dagen van belang. Zodra ik weer wat meer energie krijg probeer ik ook langzaam aan weer te gaan bewegen. Korte stukjes wandelen, wat rekken en strekken en rustig aandoen tijdens de krachttraining. Zeker de krachttraining probeer ik altijd door te laten gaan, omdat ik hierbij gelijk weer aan mijn spierkracht werk.

Nagels lakken = stil zitten, dus ideaal om rust te nemen

Alles bij elkaar ben duurt een aanval samen met herstellen zo twee weken. Gelukkig heb ik ze niet meer super vaak. De aanval voor deze van afgelopen zondag was halverwege januari. Hier zat zo twee maanden tussen, de aanval in januari was ook heftiger. De reden dat deze heftiger was omdat ik lange tijd niet naar de sportschool kon, gelukkig kan dat nu weer wel. Hierdoor was deze aanval ook minder heftig.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *