Van sporten op hoog niveau naar CVS/fibro. Benieuwd hoe dat is gegaan en hoe lang het heeft geduurd? Lees dan snel verder!

Sporten op hoog niveau tijdens mijn jeugd

Vanaf mijn tiende doe ik al aan waterpolo. In de periode 13 – 21 jaar heb ik dit ook op hoog niveau gedaan. Zo speelde ik in de regio selectie, trainde ik een periode mee met jong oranje en heb ik in de jeugd als bij de senioren in de landelijke competitie gespeeld. Tijdens deze periode heb ik een paar zware blessures gehad. Wat natuurlijk ook niet gek is als je bijna elke dag traint, soms zelfs twee keer per dag en meerdere wedstrijden per weekend hebt. Toch is hier het begin geweest van de CVS en waarschijnlijk ook de fibromyalgie

Ziekte van Pfeiffer

Eind 2011 was ik vermoeider dan normaal. Ik zat in het laatste jaar van mijn studie, trainde nog zo drie keer per week en had elk weekend een wedstrijd. Ondanks dat ik veel minder trainde dan voorheen was ik wel vaak heel erg moe en sliep ik ook regelmatig ’s middags op de bank. Voor mijn moeder reden om mij toch maar even naar de huisarts te sturen. In eerste instantie werd er door de huisarts gezegd, ga maar wat minder trainen. Hier ging ik niet mee akkoord en ik stond erop dat er een bloedtest werd gedaan. De uitslag van de bloedtest was duidelijk: de ziekte van pfeiffer en daarnaast een ander virus (geen idee welk virus). Wat volgde was per direct stoppen met waterpolo, uitstel vragen voor afstuderen en uit rusten. Alles bij elkaar heeft het ruim negen maanden geduurd voordat ik weer iets hersteld was.

Een van mijn laatste wedstrijden voor de ziekte van pfeiffer en dus ook op hoog niveau.

De diagnose beginnende fibromyalgie

De jaren die volgde bleef ik vage gezondheidsklachten houden. Veel moe en kleine pijntjes. Sporten werd een gevecht en ik kon niet het leven leiden van iemand begin 20. Na veel dokters bezoeken en meerdere onderzoeken waar niks uit kwam kreeg ik een doorverwijzing naar de reumatoloog. Na het lichamelijk onderzoek was het voor deze arts duidelijk, je hebt beginnende fibromyalgie. Met deze woorden en de boodschap hier valt niks aan te doen werd ik naar huis gestuurd.

Van fibromyalgie naar CVS

De jaren die daarna kwamen moest ik gaan accepteren dat ik fibromyalgie heb en ermee leren leven. Toch bleef er bij mij altijd iets knagen, er moet meer aan de hand zijn. De vermoeidheid bleef en deze kon niet alleen van de fibro zijn. Nog bleef ik naar de huisarts gaan, zelfs mijn oma ging een paar keer om te vertellen dat het echt niet goed ging. In 2015 verhuisde ik naar Alblasserdam en veranderde ik van huisarts. In 2017 vond ik het tijd om weer op onderzoek uit te gaan. Met mijn nieuwe huisarts ging ik weer de zoektocht beginnen. We gingen weer van afspraak naar afspraak in het ziekenhuis maar er kwam niks uit. Ten slotte ging ik zelf maar op onderzoek uit op internet. Tijdens de wintersport met mijn ouders kwam CVS steeds vaker ter spraken en besloten we uit te zoeken of dit het misschien niet was. Toevallig had een clubgenoot van de waterpolo pas deze diagnose gekregen en werd deze ziekte voor mij bekend.

Gewoon gaan skiën terwijl je eigenlijk helemaal kapot bent.

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Direct bij thuiskomst ben ik gaan onderzoeken hoe je er achter kan komen dat je CVS hebt. Via mijn verzekering kwam ik er achter dat er één ziekenhuis in Nederland is die de diagnose stelt én een behandeling heeft voor CVS. Ik belde de huisarts op en vertelde wat ik had ontdekt. Binnen een dag was de doorverwijzing binnen en kon ik het traject in. De diagnose krijg je niet zo maar. Hiervoor moet je meerdere tests doen en wordt er met je omgeving gesproken. Maar er was totaal geen twijfel ik had CVS en niet een klein beetje maar aan de bovenkant van de schaal!

Eindelijk een diagnose en eindelijk werd ik voor mij gevoel serieus genomen. Maar het belangrijkste ik kon gaan werken aan mijn herstel! Hoe de diagnose in zijn werk ging en wat de behandeling inhoudt vertel ik de volgende keer! Hoe is dit traject voor jou gegaan? Laat hieronder een berichtje achter. Vragen of wil je wat anders kwijt, laat het hieronder achter!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *