Fibromyalgie en sporten, de een zweert erbij en de andere wilt er absoluut niet aan denken. Ik hoor overduidelijk bij de eerste groep. Niet alleen om de klachten rondom fibro onder controle te houden maar ook om de CVS onder controle te houden.
Nu is sporten voor mij een eerste levensbehoefte, al zolang ik mij kan herinneren doe ik aan een sport en ik kan mij ook geen leven zonder sport bedenken. Zelfs toen ik de diagnose fibromyalgie kreeg ben ik blijven sporten. Met nog twee weken tot het nieuwe waterpolo seizoen begint is dit een mooi moment om eens een artikel te schrijven over hoe ik tijdens deze lange stop fibromyalgie en sporten heb gecombineerd.
Ik ben geen persoon dat een sport doet en dat weken achterelkaar gaat doen. Ik houd van afwisseling en heb gemerkt dat afwisseling ook het beste werkt om de fibro en CVS onder controle te houden. Maar wat doe ik dan zoal.
Zwemmen
Ook buiten het seizoen om houd ik mijn zwem conditie bij. Zwemmen werkt heel goed als je pijn in je gewrichten hebt. In het water ervaar je minder weerstand en je bent lichter. Ook is je gehele lichaam in beweging wat natuurlijk een pluspunt is! Nadat ik maanden niet heb kunnen zwemmen (corona…) ben ik weer begonnen met opbouwen. Kleine disclaimer, ik ben een geoefende zwemmer daarom bouw ik iets anders op.
Mijn doel was om 1 km borstcrawl te zwemmen onder de 20 minuten. Ik ben eerst de banen borstcrawl weer gaan opbouwen en daarna steeds minder rust tussendoor. Binnen 2 maanden zwom ik mijn doel! Als je begint met zwemmen wil ik je wel adviseren om rustig te beginnen. Begin met schoolslag en neem om de zoveel banen even wat rust. Maak voor jezelf een realistisch doel om naar toe werken. Maakt het gelijk ook een stuk leuker!
Krachttraining
Toen ik op hoog niveau waterpolo speelde was krachttraining een van de trainingen gedurende de week. Hierdoor kwam ik al vanaf jonge leeftijd in de sportschool en ben ik hier ook altijd blijven komen. Nu zal je wel denken ja leuk die krachttraining maar ik heb echt kippenkracht. Dat had ik ook toen ik in de behandeling zat van CVS en maanden niet mocht sporten. Maar ik weet ook hoe goed je je kan voelen als je aan krachttraining doet. En hoe slecht ook trouwens.
Zelf ben ik opzoek gegaan naar een personal trainer die mij kon begeleiden naar het weer fit worden. Ik had voor mezelf een lijstje met punten die ik belangrijk vond en bij verschillende sportscholen en personal trainers op gesprek gegaan. Uiteindelijk is de keuze gevallen op mijn huidige personal trainer waar ik al zo twee jaar bij train. Als je het kan betalen wil ik het iedereen aanraden! We stellen constant nieuwe doelen, maar hij houd ook in de gaten dat ik niet over mijn grenzen heen ga, let op mijn houding en zorgt dat ik voldoende rust pak.
Nu weet ik ook wel dat niet iedereen een personal trainer kan betalen. Maar als je twijfelt over een sport zal ik zeker bij de sportschool in de buurt gaan praten. Als je nieuw bent krijg je een op maat gemaakte schema en er lopen altijd trainers in de zaal die je kunnen begeleiden. Wel is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. De ene week ben je sterker dan de andere week nou en. Enne… al die brede kerels waren ook niet binnen een week zo breed;-)!
Body balance
Bij ons op de sportschool geven ze Body Balance, een groepsles wat een combinatie is tussen Thai Chi, pilates en yoga. Gedurende een uur doe je spierversterkende oefeningen met je eigen lichaamsgewicht, werk je aan je balans en flexibiliteit en je eindigt met een meditatie.
In de afgelopen jaren had ik al pilates en yoga gedaan maar de combinatie maakt het voor mij zo fijn. Bij verschillende oefeningen is er een uitvoering voor elk niveau waardoor je op je eigen tempo en niveau kan bewegen.
Wandelen
Wanneer ik merk dat ik weinig heb gesport of dat ik onrustig wordt vind ik het ook fijn om een rondje te wandelen. De ene keer samen met mijn vriend en de andere keer alleen. Zeker tijdens de lockdown toen alles dicht was, was dit mijn manier om te blijven bewegen. Afhankelijk van het tijdstip, het weer en mijn energie loop ik een rondje. Soms open we ook de app Geocaching en gaan we opzoek naar caches. Zo kom je ook nog eens ergens anders.
Sporten combineren
Zoals ik aan het begin al beschreef ben ik geen persoon die een enkele sport doet. Juist de afwisseling tussen de diverse sporten vind ik fijn en ik merk ook dat dit goed werkt voor mijn lichaam. Nu is het natuurlijk niet zo dat ik dit allemaal in de week doe. Er was een periode dat ik dit wel deed maar daar heb ik flink de prijs voor moeten betalen.
Tijdens de zomerstop wil ik 2-4 keer per week sporten. Soms heb ik weken dat ik maar 2 keer sport en soms is het 4 keer. Dat is afhankelijk van mijn energie, pijnlevel en het weer maar ook van mijn agenda. Ik wil niet meer alles opzij zetten om te kunnen sporten.
Per week bekijk ik wat mogelijk is, wel wil ik minimaal 1 keer per week naar de sportschool voor krachttraining en naar mijn vaste Body Balance les op zondag ochtend. Vaak kom ik toch uit op drie keer per week sporten en daar voel ik mij op dit moment goed bij. Wel ben ik nu alweer aan het opbouwen naar vaker in de week omdat het seizoen bijna weer gaat beginnen. Mijn lichaam moet daar dan gewoon aan wennen en zo geef ik het de tijd.
Mijn belangrijkste tip om fibromyalgie en sporten te combineren is luister naar je lichaam en blijf net zolang zoeken tot je iets hebt gevonden wat bij je past! Belangrijkste is dat jij je er fijn bij voelt. In het begin zal je wat vermoeider zijn en meer pijn hebben maar geloof mij je gaat je alleen maar beter voelen.
Als het seizoen weer is begonnen zal ik ook een artikel schrijven over mijn sportmomenten gecombineerd met waterpolo.
[…] van pakjes en zakjes. Hierdoor vermijd ik veel kunstmatige voedingsmiddelen en zout. Als ik heb getraind of merk dat ik de gehele dag te weinig heb gegeten wil ik ’s avonds nog wel eens wat eten. […]
[…] ik zelf ga sporten in de sportschool kost mij dat minder energie. Doordat ik in de sportschool beter mijn energie kan […]