Het is algemeen bekend dat een gezonde leefstijl een positieve invloed kan hebben op fibromyalgie. Voeding is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. De afgelopen jaren heb ik aardig wat voedingspatronen uitgeprobeerd om er achter te komen wat voor mij het beste werkt.
Eten tijdens mij tienerjaren
Voeding en ik gaan niet altijd even goed samen. Je zou denken als je veel sport dan moet je ook veel eten. Helaas deed ik dat niet altijd. Ik kon gerust leven op een sultana en mijn avondeten. Dat dit niet goed voor je is weet ik nu ook, maar probeer dat maar aan een tiener wijs te maken… Hierdoor ben ik ook tijdens mijn tienerjaren heel veel aangekomen. Ik zag gewoon de gevolgen niet in van wat ik deed.
De zoektocht naar de juiste combinatie voeding en fibromyalgie
Toen ik aan het studeren was kreeg ik steeds meer fibromyalgie klachten en werd het mij duidelijk dat ik wat aan mijn voeding moest doen. Ik zal je de lijst met dingen die ik heb geprobeerd besparen. Maar wel heb ik in deze periode heel veel geleerd over wat wel en wat niet voor mij werkt. Zo weet ik dat ik geen persoon ben die een streng schema volgt, ik ben geen fan van maaltijdvervangers en ik wil ook nog wel een snoepen.
Een veelvoorkomend symptoom bij fibromyalgie zijn darmproblemen. Ook ik heb hier vaak last van gehad. Tijdens mijn zoektocht naar een voedingspatroon die bij mij paste moest ik hier dus ook rekening mee houden. Om er achter te komen wat ik wel en niet kon eten heb ik dus periodes bepaalde voedingsmiddelen geschrapt.
Ik ben begonnen met zo veel mogelijk kunstmatige suikers te vermijden, dit hielp iets maar niet helemaal. Daarna heb ik een tijdje koolhydraten gemeden. Het hielp zeker maar alle voorbereidingen die ik moest doen om te kunnen eten was echt te veel. Elk weekend stond ik gezonde tussendoortjes te bakken voor heel de week en ik ging elke dag met gigantisch veel bakjes naar mijn werk. Dit was het dus niet voor mij.
Mijn voedingspatroon bij fibromyalgie
De laatste twee jaar heb ik mijn voeding redelijk onder controle en ook bijna geen buikpijn meer. En wat ik doe? Ik probeer zo gezond maar ook normaal mogelijk te eten en ik vermijd rauwe groente. Ik heb gemerkt dat ik hier heel slecht op reageer.
Elke ochtend start ik met een bak kwark met fruit en granola. Afhankelijk van hoe laat ik heb gegeten (team niet kunnen eten in de ochtend!) neem ik tussendoor nog een klein tussendoortje. Dat is meestal een meergranen reep zonder iets van een toevoeging. Tussen de middag eet ik 2 speltboterhammen met beleg. Dat kan kipfilet zijn, kaas, ei of gewoon hagelslag net waar ik zin in heb. ’s Middags eet ik dan nog wat fruit, een zelfgemaakte smoothie, maïswafels of crackers met gezond beleg. Denk hierbij aan geprakte avocado, gekookt ei of pindakaas.
Als avondeten nemen wij gewoon waar we trek in hebben We hebben altijd een weekmenu en eigenlijk houd ik er alleen rekening mee dat we voldoende groente eten. Daarnaast kook ik altijd vers en maken we geen gebruik van pakjes en zakjes. Hierdoor vermijd ik veel kunstmatige voedingsmiddelen en zout. Als ik heb getraind of merk dat ik de gehele dag te weinig heb gegeten wil ik ’s avonds nog wel eens wat eten. Een blokje pure chocolade of een proteïne pudding.
In het weekend houden we er altijd iets minder rekening mee en hebben we vaak ook wat lekkers. Mijn grootste uitdaging blijft om voldoende te eten. Mijn basisverbranding blijkt rond de 2.000 kcal te liggen hierdoor moet ik altijd veel eten. Door het afwisselend te blijven eten, voldoend eiwitten te nemen en rauwe groente te vermijden. Ik heb voldoende energie en als ik een paar dagen slecht eet en veel suikers eet merk ik dat gelijk. Minder energie en meer pijn. Een dag goed op mijn voeding letten en veel water drinken en het gaat weer beter.
Mijn tips voor jou
Zoals je hebt kunnen lezen is het voor mij een flinke zoektocht geweest om mijn voeding en fibromyalgie te kunnen combineren. Ik ben er geen expert in maar heb wel jarenlange ervaring met de voor mij juiste voeding te vinden samen met deskundigen. Mijn tip voor jou als je zoekt naar de juiste voedingsmiddelen voor jou? Neem dan zeker contact op met een deskundige!
[…] een eerdere blog heb ik al eens verteld dat ik een haat-liefde verhouding heb met eten. Wanneer ik mij slechter voel […]