Supplementen als aanvulling op je normale voeding wordt wel vaker geadviseerd. Maar het kan soms een hele zoektocht zijn naar wat voor jou werkt en waar jij je fijn bij voelt, zeker als je ook nog eens fibromyalgie en CVS hebt. Graag vertel ik je meer over de supplementen die ik gebruik bij fibromyalgie en CVS en hoe ik tot deze keuze ben gekomen. Voordat je verder leest een disclaimer, dit zijn mijn persoonlijke ervaringen en dit werkt voor mij het beste. Het hoeft niet te betekenen dat dit ook voor jou werkt. Elk lichaam is namelijk anders en heeft andere behoeftes!
Supplementen bij fibromyalgie en CVS: multivitamine
Al mijn gehele leven maak ik gebruik van multivitamines, vroeger als de “r” in de maand zat kreeg ik ’s ochtends een tabletje Echinaforce. Van jongs af aan ben ik dus al gewend om supplementen te nemen. Ondertussen gebruik ik de Echinaforce niet meer, maar nog wel een multivitamine.
Twee jaar geleden na mijn behandeling voor CVS ben ik opnieuw op onderzoek uitgegaan naar welke multivitamine voor mij werken. Op aanraden van de chiropractor ben ik gebruik gaan maken van een multivitamine die de bijnieren ondersteund. Dit kan namelijk erg goed helpen tegen vermoeidheid. Met dit advies ben ik naar Holland & Barret gegaan en kwam deze multivitamine naar voren. Ik gebruik deze nu bijna 2 jaar en ben er nog steeds tevreden over.
Magnesium voor het sporten
Naast algemene supplementen bij fibromyalgie en CVS gebruik ik ook extra supplementen om mijn spieren te ondersteunen. Magnesium is goed voor de ontwikkeling van de botten en spieren. Veel hiervan kan je al uit je voeding halen, maar soms heb je een tekort en kan je hiervoor supplementen gebruiken. Bij een tekort aan magnesium kan je onder andere last hebben van spierkrampen, algehele lusteloosheid of vermoeidheid. Voor meer informatie over het gebruik van magnesium, verwijs ik je graag naar het voedingscentrum.
Na een tijdje de magnesium gebruikt te hebben, merkte ik duidelijk verschil. Zo had ik minder pijn en merkte ik dat het opbouwen van spierkracht beter ging. En een ander bijkomend voordeel, ik had minder zoete trek! De hoeveelheid die ik neem verschilt. Op dit moment heb ik tabletjes van 250 mg, dus neem ik er maar 1. Wanneer ik een andere dosering heb pas ik de hoeveelheid tabletjes hierop aan.
Tekort aan vitamine D
Als je voor het eerst bij de huisarts komt met vermoeidheidsklachten, wordt er eerst gekeken naar je vitamine D. Zo kwam ik er al redelijk vroeg achter dat mijn lichaam de vitamine D uit de zon en voeding niet goed genoeg opneemt. Aan het eind van de zomer had ik namelijk een waarde die zelfs te laag is in de winter. Als advies kreeg ik toen mee om bij de drogist vitamine D supplementen te kopen en deze te nemen. Al snel bleek dat dit niet werkte voor mij. De hoogste dosering was nog te laag voor mij en ik vergat regelmatig de tabletjes in te nemen doordat ik ze meerdere keer per dag in moest nemen.
Dat mijn situatie een uitzonderlijke situatie is bleek wel bij de drogist. Elke keer kreeg ik veel vragen, was deze dosering echt wel voor mij want ik val tenslotte niet in een risicogroep. Wist ik wel zeker dat ik dit moest nemen. Dit in combinatie met dat het gewoon niet voldoende was besloot de huisarts dat ik overging op een hoge dosering op recept die ik nog maar 1 keer in de 3 weken in hoefde te nemen. Ik kreeg ampullen op basis van olie vanuit de apotheek mee. Deze werken wel goed voor mij! Elke 3 weken neem ik een ampul in en daarmee blijft mijn vitamine D op niveau.
Het was een zoektocht maar deze supplementen zorgen er onder andere voor dat ik de fibromyalgie en CVS onder controle houd. Wanneer ik wat lakser wordt met het innemen van de supplementen wordt ik daar ook gelijk voor afgestraft en merk ik het direct. Nogmaals dit is wat voor mij werkt en heb ik samen met professionals uitgezocht. Twijfel je of je ergens een tekort van hebt, ga dan langs bij een arts!